maandag 6 februari 2012

Valentijn

Gedicht: Frits Criens

Haar valentijnskaart sprak van… een surprise
Een o la la van exquisiet genot
Dankzij mijn culinaire expertise! 

Collega’s hadden haar voor mij bespot
Als femme fatale, maar ik zou met haar pronken
Want ik was op die juffrouw Frans verzot

We hebben eerst een Pérignon gedronken
En aten toen salade Bourbonais
Terwijl ik smoorverliefd naar haar bleef lonken
 
Als nagerecht nam zij café complet
En ik haar meesterwerk Parfait d’Amour:
Likeurig, tropisch ijsgenot tout court,
Bezegeld met een nacht… amour parfait!


Foto: Gjalt van der Molen















Chocoladeharten gevuld met roomijs

Recept: Marleen Willebrands

Ingrediënten (2 personen)
Voor de chocoladeharten:
·      150 g extra bittere chocola (minstens 65% cacao)
·      siliconen hartvormpjes (of kleine bolvormpjes)
Voor het ijs:
·     1 ei
·     50 g witte basterdsuiker
·     2 eetlepels Parfait Amour-likeur (of ‘Volmaakt geluk’, te koop bij de slijter)
·     1 eetlepel citroensap
·     2 dl slagroom
·     30 g witte basterdsuiker
(of gebruik kant-en-klaar roomijs, waar u desgewenst wat likeur aan toevoegt)
Voor de garnering:
·      half bakje verse frambozen, twee takjes verse munt, viooltjes (tuincentrum)

Bereiding
Bereid dit dessert een dag van tevoren.
Maak eerst de chocoladeharten. Smelt de chocola au bain-marie.
Vul daartoe een pan met wat water en breng aan de kook. Plaats een kom op de pan, zó dat die het water niet raakt. Zet het vuur lager als het water kookt.
Breek de chocola in stukjes, doe die in de kom en laat smelten. Regelmatig roeren. Geen water toevoegen, anders wordt de chocola korrelig.
Giet de gesmolten chocola dun uit in siliconen hartvormpjes en beweeg de vorm zó, dat de hele binnenwand met een dun laagje chocola wordt bedekt.
Daarna in de vriezer laten opstijven. Als het laagje te dun is, dan de vorige bewerking herhalen.

Maak daarna het ijs voor de vulling.
Klop met een mixer een heel ei met 50 g suiker langdurig tot het schuimig en lichtgeel van kleur is, en dik vloeibaar.
Voeg toe: scheutje Parfait Amour of andere likeur en wat citroensap.
Klop 2 dl slagroom met 30 g suiker lobbig. Spatel de geslagen room met een lepel door het schuimige eimengsel. Dan laten bevriezen, met of zonder ijsmachine.

Met ijsmachine: giet het mengsel in de ijsmachine en draai er ijs van volgens de gebruiksaanwijzing.
Zonder ijsmachine: zet het mengsel in een plastic bak in de vriezer en roer het iedere 15 minuten door of prak het met een vork, zodat er geen kristallen ontstaan.

Afwerking: Schep het dikvloeibare ijs in de chocoladeharten en zet ze weer in de vriezer tot het moment van serveren. Druk dan voorzichtig de ijskoude chocoladeharten uit de vormpjes.

Serveren: Schik de gevulde harten op een bordje en garneer met frambozen, viooltjes en wat blaadjes verse munt. Lekker met een glaasje Parfait Amour!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten