vrijdag 18 december 2015

Nederland dineert! Vier eeuwen tafelcultuur


Nederland dineert! Vier eeuwen tafelcultuur. Een prachtige tentoonstelling in het Haags Gemeentemuseum, nog te bezoeken tot 28 februari 2016.
Daar is te zien hoe vooraanstaande families en instellingen door de eeuwen heen met fraai gedekte tafels, zinnenprikkelende gerechten en kunstig gevouwen servetten hun gasten imponeerden.


Bij de tentoonstelling hoort een dikke catalogus, die al de ‘Bijbel van de Tafelcultuur’ wordt genoemd. Vanuit verschillende disciplines wordt daarin het tafelen grondig toegelicht door specialisten op het gebied van serviezen, glaswerk, zilver, linnen damast, eetkamermeubilair, livreien van het bedienend personeel, tafelstukken van suiker, en culinair-historische thema’s. Dat is nog niet eerder gebeurd in ons land!
Aan deze 'bijbel' heb ik een bijdrage mogen leveren over etenswaardigheden (MW).

Rondom de tentoonstelling is veel te beleven, voor volwassenen en voor kinderen. Ga voor meer informatie naar de website van het Haags Gemeentemuseum. 
Zo geeft damastspecialist Sanny de Zoete rondleidingen over de expositie.

U krijgt een indrukwekkende impressie van de inrichting en achtergrond van deze tentoonstelling via een tweetal filmpjes: van TV West en van Omroep West.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten