zondag 2 januari 2022

Oliebollen anno 1667

Oliebollen ofwel oliekoeken zijn van oudsher nieuwjaarsgebak. Het oudste recept staat in De verstandige kock van 1667 (eerste druk). Dit recept komt overeen met de versie uit 1669, alleen schrijft de eerste druk 3 eieren voor. Deze ontbreken in de druk van 1669 en latere drukken.

Voor meer informatie over de geschiedenis van de oliebol: zie mijn website kookhistorie

Fotografie: Jeroen Savelkouls
Recept
Receptbewerking: Manon Henzen
 
Ingrediƫnten
Voor circa 25 stuks
500 ml volle melk
50 gr roomboter
50 gr verse gist (of 15 gr gedroogde gist)
500 gr tarwemeel
1 tl kaneelpoeder
1 tl gemberpoeder
snufje kruidnagelpoeder
snufje fijn zeezout
500 gr rozijnen, geweld
150 gr amandelen, grof gehakt
1 goudrenet, in kleine stukjes
neutrale olie om in te bakken
 
Bereiding
Maak de melk lauwwarm. Smelt de boter. Doe de gist in een grote kom en voeg een scheutje melk toe. Laat 5 minuten staan, zodat de gist gaat werken.

Voeg de rest van de melk, boter, meel, specerijen en het snufje zout toe en mix goed door elkaar met een mixer. Mix het beslag zo’n 10 minuten, totdat het mooi gaat glanzen.
 
Spatel de rozijnen, amandelen en appel erdoor. Dek de kom af met een natte doek en laat minimaal 30 minuten rijzen op een warme plaats (bijvoorbeeld in een lauwe oven op circa 35 graden), totdat het beslag verdubbeld is.

Verwarm intussen de olie tot 180 graden. 
 
Als het beslag goed gerezen is, spatel het dan nog een keer voorzichtig door. Schep een hoopje beslag in de hete olie (of gebruik een ijsbolletjestang) en bak de oliekoeken in een paar minuten gaar en goudbruin. Keer ze halverwege. 
 
Eet ze lekker warm, bestrooid met wat kaneelsuiker.
 
Recept uit: De verstandige kock (Amsterdam, editie 1669).
Herziene teksteditie door Marleen Willebrands, met bijdragen van Alexandra van Dongen en Manon Henzen. Deze is verschenen in januari 2022 bij uitgeverij Sterck & De Vreese. 


Geen opmerkingen:

Een reactie posten