dinsdag 18 december 2012

Kop van wildzwijn opdienen anno 1664

Doe eens iets anders: een everzwijntje met Kerst! Tips uit de zeventiende eeuw.
De cierlijke voorsnydinge aller tafelgerechte uit 1664 geeft regels om tal van gerechten netjes aan te snijden en te serveren: vlees, vis en groente. Hier volgt de richtlijn om de kop van wildzwijn sierlijk voor te snijden.


Kop van wildzwijn
  • Gebruik hievoor een grote vork (zie afbeelding) en steek die in beide neusgaten.
  • Snijd het zwoerd van de rechterwang weg en laat dat onder eraan hangen.
  • Snijd enkele kleine stukjes van de hals en leg die op een schoon tafelbord.
  • Keer de kop om, en doe hetzelfde met de andere kant.
  • Snijd vervolgens de het vlees van de kinnebakken tot op het bot toe eraf.
  • Als u aan deze stukjes niet genoeg heeft, snijd dan de oren eraf en snijd het vlees hieronder eraf, maar u kunt de oren ook als sieraad erbij doen.
Serveren
Leg de afgesneden stukjes wildzwijn sierlijk op een tafelbord met wat zout op de rand en azijn erover gesprenkeld, en laat dit rondgaan.

Bron: Hieronymus Sweerts, De cierlijke voorsnydinge aller tafelgerechten (Amsterdam 1664, p.60-61)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten