donderdag 3 mei 2012

Andalucía: Jerez de la Frontera


2/5
Jerez de la Frontera
Stralende zon, maar niet te warm: prima dag om naar Jerez de la Fontera te gaan, een klein uur rijden vanaf onze uitvalsbasis, Santa Lucía.

Ons krijgsplan: eerst rustig lunchen, dan het Alcázar bestormen 
en daarna wat rondslenteren in de stad. We parkeerden de auto bij de parking naast El Alcázar, vlakbij de Plaza Arenal. Daar kregen we bij de Información Turistica (VVV) een plattegrond met leuke stadswandelingen langs bezienswaardigheden, handig om in één dag een aardige indruk te krijgen van deze vrij kleine, fraaie stad. 

We haastten ons om nog voor 14.00 uur de grote mercado bekijken, in het centrum van de stad. Een enorme vis, vlees- en groentemarkt in een prachtig marktgebouw met gietijzeren draagconstructie, net als de oude Hallen in Parijs!
 
Bar La Cruz Blanca
Calle Consistorio 16, Jerez

Bar La Cruz Blanca ligt aan een mooi pleintje. Je zit er lekker buiten in de schaduw van de mimosabomen. Het zit er vol met Spanjaarden, die er hun lunch gebruiken. Gezellige sfeer; af en toe komt er een muzikant langs. Uitstekend eten en een prettige, gastvrije bediening.

We namen eerst een tapa de tosta de queso de cabra con cebolla caramelizada miel y nueces en een pincho de solomillo de ternera. 
Tapa met malse kalfsbiefstuk
Sneetje brood met geitenkaas en
gekarameliseerde ui, honing en walnootDaarna volgde een groter gerecht, te weten pan de salmón fresco sobre espinacas a la catalana glascado de ali-oli (lekker, maar erg machtig) en een heerlijk schotel arcachofas salteados con huevo frito y jamon.
Broodje verse zalm met knoflookzaus op spinazie,
op catalaanse wijze
Gebakken artisjokken met spiegelei en ham
  Het Alcázar in Jerez
Met ons plattegrondje van de VVV liepen we op ons gemak door de tamelijk verlaten stad, door de mooie maar armoedige Barrio Santiago (vroeger een flamenco-wijk), langs de kathedraal naar het Alcázar.

We waren een van weinige bezoekers van dit Alcázar, dat minder indrukwekkend is dan het Alcázar van Sevilla, maar zeer de moeite waard, o.a. vanwege de Arabische baden, de torens met schitterend uitzicht en de Mezquita. Dat is van oorsprong een Moorse moskee met sleutelgatpoort. In de 13de eeuw is deze verbouwd tot kapel, door Alfonso X.
Wij bezochten daar een schitterende expositie van foto's van Juan Sanchez met impressies van het oude Jerez. In de tuinen met sober aangelegde geometrische perken kun je in de schaduw van cipressen genieten van de rust, in afwachting van een bezoek aan de camera obscura in een van de torens! Zie ook de uitleg over de werking van een camera obscura.
Typisch Zuid-Europese zonwering

 Steegje in Jerez de la Frontera
Kathedraal van Jerez
Alcázar in Jerez
Beeld van de camera obscura in Jerez
  
Poort Mezquita Alcázar Jerez
Foto van Juan Sanchez

Geen opmerkingen:

Een reactie posten