dinsdag 7 juli 2015

Twee zomercursussen kookhistorie in Amsterdam

Deze zomer verzorg ik twee cursussen over culinaire geschiedenis in Amsterdam.
Allereerst een cursusreeks voor HOVO Amsterdam aan de VU en een maand later mijn jaarlijkse cursus voor Summer School aan de UvA.

1.  HOVO Amsterdam aan de Vrije Universiteit: koken in de grachtengordel
Tijdens vier dagdelen in de tweede helft van juli vertel ik over de eet- en drinkgewoonten van Amsterdamse grachtengordelbewoners sinds de zeventiende eeuw. Een preview van het Grachtengordelkookboek, dat eind van het jaar zal uitkomen. Tijdens de cursus komen de handgeschreven kookboeken van ‘grachtenjuffers’ aan bod met daarnaast de culinaire trends gedurende vier eeuwen.
Meer informatie en inschrijven: via de website van HOVO Amsterdam

 
 
 
 
2.   Summer School van de Universiteit van Amsterdam: maaltijdordonnanties door de eeuwen heen
In dit college op 27 augustus gaan we na in welke arrangementen de gerechten door de eeuwen heen op tafel kwamen. Dat wil zeggen: de volgorde van bepaalde gerechten in opeenvolgende gangen en de tafelschikking daarbij. We bekijken ook oude drukken van kookboeken uit de Bijzondere Collecties van de UvA.

Meer informatie en inschrijven: via de website van de Bijzondere Collecties van de UvA.

dinsdag 30 december 2014

Focquenbroch en Amsterdamse koeken

Wat heeft de zeventiende-eeuwse dichter Willem Godschalck van Focquenbroch met Amsterdamse koek?

Het antwoord is te lezen in een artikel van Karel Bostoen en ondergetekende in de decemberaflevering van het tijdschrift Fumus van dit jaar.
Met recepten!

vrijdag 5 december 2014

Sinterklaasgoed uit de achttiende eeuw

Op de valreep - voor het 'heerlijk avondje' - nog even braaf wat huiswerk gedaan voor de Sint en leergierige kooklezers.

Tussen 1752 en 1760 publiceerde de Amsterdamse banketbakker Gerrit van den Brenk vier boekjes, waarin hij zijn keukengeheimen prijsgeeft. Dat doet hij in de vorm van een dialoog tussen een voorname dame en een confiturier.

Banketletters
In deel 1 geeft hij recepten voor gebak en taarten, waaronder banketletters van bladerdeeg met amandelspijs erin.

Pepernoten
In deel 2 volgen koekrecepten, waaronder ‘kleine peeperneuten’ van roggemeel met anijszaad. Die maak je door fijn en grof koekdeeg met elkaar te mengen. Elders laat Van den Brenk weten dat 'fyne koek' uit fijn roggemeel bestaat, met honing en anijszaad, en 'grove koek' uit stroop, water, grof roggemeel en anijszaad. Rijsmiddel is potas, dat is kaliumcarbonaat.

Zie ook mijn blog over pepernoten van, let wel ... twee jaar geleden. Het blijft kennelijk een hot item.
Wie brengt ons het ultieme pepernootrecept? Dan wel eentje van vroeger en van nu, want smaken verschillen, door de eeuwen heen.


Marsepeinen hart
In deel 4 besteedt Van den Brenk aandacht aan St.Nicolaasgoed met een instructie voor marsepeinen figuren. Die worden gemaakt van één deel amandelen, fijngestampt met wat water, één deel tarwemeel en een deel suiker. Dat wordt samen gestampt en gekneed, en dan tot een hart of een andere figuur gevormd. Daarna laat je die drogen tot het hard is en tot slot zachtjes gebakken.

zaterdag 15 november 2014

Gouden Eeuw Diner op 23 november in Amsterdam


De Old Amsterdam Food Tour en restaurant MOES organiseren op zondag 23 november a.s. het Gouden Eeuw Diner met Marleen Willebrands.

Verhalen uit de Gouden Eeuw
In het souterrain van een pakhuis uit 1646 wordt er een maaltijd gekookt naar origineel 17de-eeuws recept. Zoals gebruikelijk in die tijd zal deze in de middag geserveerd worden. 
Enkele gerechten zijn afkomstig uit het Grachtengordelkookboek, dat binnenkort zal verschijnen.

Tussen de gangen door vertel ik over eetgewoontes en populaire gerechten uit kookboeken, over de levensstijl van rijke Amsterdammers en hun tafelmanieren.
Studenten van het conservatorium, afdeling oude muziek,  zorgen voor de muzikale omlijsting.
We eten aan lange tafels, gebruikelijk bij een feestelijk diner in die tij. Om praktische redenen echter geen service à la Française, maar een diner, geserveerd in gangen.

Menu
De gasten kunnen onder andere genieten van oesters bij binnenkomst met een 'amuse' van krabboter, en daarna als voorgerecht een tasey (soort frittata) met spiering.
Als hoofdgerecht een zoete kippenpastei (recept!) met salade van pastinaken
Daarna de zoetigheden: blancmanger & (18de-eeuws) roggebroodijs, en tot slot een banketje met hippocras (zoete kruidenwijn) met dragees, kweekoekjes, olijven, druiven en kaas. 

Prijs
Kosten van het menu zijn 39 euro p.p.
Wijnarrangement voor 18 euro; losse drankjes kunt u natuurlijk ook bestellen.

Locatie: MOES, Prins Hendrikkade 142-sous, 101 AT Amsterdam
Datum & Tijd: Zondag 23 november, 14.00 tot 18.00 uur
Reserveren is noodzakelijk via reserveren@totmoes.nl


Naschrift met foto's en review
Het 'noenmaal' was een groot succes! Geweldige sfeer, prettige gasten, fraai blokfuitspel, en vooral: perfect bereide gerechten, heel authentiek! Zie de foto's op Facebook van Farming the city.
En lees ook het verslag van een gast!