Een notabel kookboekje uit 1514 is eind oktober verschenen bij uitgeverij Sterck & De Vreese.
EEN NOTABEL BOECXKEN VAN COKERYEN rolde in 1514 van de persen.
Het is het oudste gedrukte kookboek van de Lage Landen in het Middelnederlands. Drukker Vander Noot vertaalde voor dit kookboekje recepten uit de Franse bestseller de 'Viandier', het eerste Franse gedrukte kookboek uit 1486. Deze Nederlandstalige uitgave had veel invloed op latere kookteksten in de zestiende eeuw.
Marleen Willebrands, neerlandica en kookhistorica, hertaalde de 175 keukenrecepten in soepel Nederlands. Daaraan gaat achtergrondinformatie vooraf over uitgever Thomas vander Noot uit Brussel en zijn Nederlandstalig boekenfonds.
Zij bewerkte 30 recepten voor de kookliefhebber van nu, zoals de ‘venezoen’ van wildzwijn, de ‘moertroel’ van konijn, de ‘bipeper van kreeft’, diverse ‘vegan’ vastengerechten en de specerijenwijnen ‘clareit’ en ‘hypocras’.
Archeoloog Sebastiaan Ostkamp leidt de lezer binnen in de wereld van het kook-, eet- en drinkgerei van die dagen, zoals lepels, messen, kookpotten, mosterdpotten, bekers en baardmankruiken. Hij plaatst deze archeologische vondsten binnen de veranderende eet- en leefcultuur van die tijd.
In 1994 bezorgden de Vlaamse Ria Jansen-Sieben en ik al een summiere tekstuitgave. De tekst in gotische letter hebben wij toen omgezet in leesbare tekst in het Middelnederlands, voorzien van woordverklaringen.
Die transcriptie is ondergebracht in de basisbibliotheek van de Digitale Bibliotheek van de Nederlandse letteren (DBNL).

Geen opmerkingen:
Een reactie posten