donderdag 7 juni 2012

Amsterdams Grachtengordelkookboek: vier eeuwen koken

Amsterdam tweede kwart 17de eeuw
Het is zover: 400 jaar Amsterdamse grachtengordelDit jubileum biedt genoeg reden tot retrospectie: terugkijken op vier eeuwen koken in huizen aan de grachtengordel.

Een mooi kookboek is op komst, in samenwerking met Margriet de Roever, archivaris van het Stadsarchief Amsterdam, en met medewerking van publicist Lizet Kruyff. Wij schetsen in ons Grachtengordelkookboek ontwikkelingen en trends in de kookkunst vanuit handschriften en oude gedrukte kookboeken. Een ontwikkeling die parallel loopt met een curve van opgang, neergang en opbloei van dit gebied gedurende vier eeuwen. Voor de recepten putten wij in de eerste plaats uit handschriften met keukenrecepten en menu’s van burgers en bedrijven uit de Amsterdamse grachtengordel: welgestelde dames, suikerbakkers, pasteibakkers, chocolatiers, confiseurs, cuisiniers en traiteurs. Een enorme klus, die meer tijd vraagt dan was voorzien.

In ons Grachtengordelkookboek zijn de schijnwerpers niet alleen gericht op (Amsterdamse) keukenrecepten, maar ook op de middenstand in de buurt en de talrijke markten in de stad. Daar kwamen immers de boodschappen vandaan. Denk bijvoorbeeld maar aan de Negen Straatjes. Kortom: een verrukkelijk kook- én leesboek. Bij dit project mogen we gelukkig rekenen op de expertise van banketbakker Cees Holtkamp. U hoort er meer van!
 
PS: een uitgave van dit project is er helaas niet van gekomen.

2 opmerkingen:

  1. Goedenavond mevrouw Willebrands,

    Ik zag net dat er in het voorjaar van 2013 een leuk kookboek uitkomt. Ik ga dit zeker volgen. ik verzamel kookboeken, en dan niet die uit de witte boekhandel, maar boeken met een verhaal of iets speciaals. Ik kijk er naar uit, al was het maar dat ik een geboren en getogen Amsterdamse ben..

    Met vriendelijke groeten,
    Sylvia Saelman

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Beste Marleen,

    Wat leuk dat er een grachtengordelkookboek uitkomt! Ik ben van Beleef Het Verleden en wij organiseren o.a. historische diners waarbij alle gasten in historische kostuum aan tafel gaan op historische locaties, met natuurlijk historische gerechten. Tot nu toe hebben we ons vooral geconcentreerd op het begin en het einde van de 19e eeuw en een aantal keer historisch dineren met publiek aan tafel op evenementen gesitueerd in de 18e eeuw. Volgens mij zouden we op dat gebied wel iets voor elkaar kunnen betekenen. Ik kwam op dit blog via eetverleden.nl en daar staan ook al zoveel leuke aansluitende concepten op!

    Met vriendelijke groet,
    Martine Teunissen
    Martine@beleefhetverleden.nl

    BeantwoordenVerwijderen