donderdag 1 maart 2012

Tussenstop Geraldine

Geraldine  (29/2)
Na een stevig ontbijt vanuit Lake Tekapo op pad richting Christchurch.
Onderweg een onverwachte stop gemaakt bij het stadje Geraldine. 
Camper uit 1926
Ik had in een krantje een auto- en tractormuseum gespot, met veel oud spul, o.a. uit het begin van de 20ste eeuw. Dan begint het pas echt met auto’s. Gjalt is zelf bezitter van een oude auto, een Citroën Traction Avant 11B Conduite Intérieure  uit 1937, dus daar gingen we op af. Een geweldige collectie van vooral Britse auto’s, zoals Austin 7 en een Morris 8 uit 1948, een Ford Zephyr 6 uit 1955, en ook een stel mooie Vintage Amerikanen, waaronder een Willys Overland van ca. 1910, waarvan het chassis ooit als brug heeft gediend en de motor als aandrijving in een werkplaats. Ik was zelf helemaal weg van een Pipo-achtige camper uit 1926, een eigen bouwsel van John Britten. De houten opbouw was van alle gemakken voorzien: een schattig fornuisje met gietijzeren oven, een fonteintje in de hoek, en een nuffig groenfluwelen zitbankje! Let op de glas-in-loodraampjes.
Interieur van camper uit 1926
Wij gingen een paar straten verder nog een bijzondere attractie bezoeken:  de winkel van Michael en Gillian Linton in Wilsonstreet nummer 10. 
Grootste gebreide trui van de wereld
Zij verkopen er prachtige ‘knit wear’, handgemaakt van Merinowol, lekker licht en niet kriebelig. Ik kocht er een soort poncho voor de koele avonden. Het echtpaar staat vermeld in het Guinness Book of Records voor de grootste gebreide trui!
Maar er was daar in Wilson street nog meer te beleven. Michael Linton heeft 25 jaar gewerkt aan een reconstructie van het beroemde Bayeux-tapijt uit Normandië, waarop de slag om Hastings van Willem de Veroveraar uit 1066 staat afgebeeld als een soort lang stripverhaal. Niet met naald en draad, maar met kleine scherfjes metaal met een afmeting van ca. 3 bij 3 mm, die overbleven van programmeerschijven uit breimachines. 
Fragment uit de slag bij Hastings 1066
(volgens Linton)
Werkelijk ongelooflijk! Hij heeft zelfs ontbrekende delen van het verhaal eraan toegevoegd, namelijk de strijd tegen de Vikingen, voorafgaand aan de slag bij Hastings. Later heeft zijn dochter Rachael ook meegewerkt. Alles is vastgelegd op een interactieve dvd, waar je ieder onderdeel van het ‘tapijt’ kunt aanklikken voor uitgebreide uitleg. Het is een compleet naslagwek geworden, ongelooflijk. Kijk op zijn website!

Jacobsmosselen uit de frituur!
Na deze onverwachte excursies hadden we flinke trek gekregen en bestelden we in de aanpandige viswinkel een portie gebakken ‘scallops’: Jacobsmosselen (uit Azië!) , door een beslagje gewenteld en gefrituurd. 
Buiten op een bankje in de zon opgepeuzeld: heerlijke picknick in downtown Geraldine!
Op naar Christchurch: laatste etappe Nieuw Zeeland.

1 opmerking:

  1. Wat is het toch ontzettend leuk om jullie zo te volgen. Wij genieten met jullie mee en het water loopt regelmatig in de mond bij de foto's en beschrijvingen van het lekkere eten waar jullie een speciale neus voor schijnen te hebben.
    Dank, dank en we blijven lezen!
    Kus P&J WK

    BeantwoordenVerwijderen