Cádiz is een prachtige en aantrekkelijke stad, bijna
geheel omringd door de zee, met mooie stranden. Het is de oudste stad van
Europa, meer dan 3000 jaar oud.
Uit de parkeergarage vandaan, liepen we vrijwel
direct de enorme mercado in, stampvol
groente- en viskramen met een overvloed aan tonijn, inktvissoorten,
allerlei (plat)vissen, kabeljauw, zeebaars en tal van schaal- en schelpdieren.
Ook kleine marktwinkeltjes met slierten chorizo, grote hammen Serrano en Iberico en allerlei
kaassoorten – een lekker stuk geitenkaas Payoyo gekocht voor thuis. In deze
stad zou ik wel willen wonen!
Mercado Central in Cadiz |
Voor de lunch togen we na twee uur naar tapasbar El Aljibe, een tip van de Lonely Planet-gids Andalucía.
El Aljibe: tapasbar
en restaurant
Calle Plocia 25, vlakbij de Plaza San Juan de Dios met het
stadhuis.
We bestelden een stuk of negen tapas, die successievelijk in
tweetallen werden geserveerd. Alles werd prachtig geserveerd: steeds weer een
plaatje om te zien! Het tempo van serveren lag vrij hoog, maar dat konden we wel aan.
Wijn:
een fruitige Rioja Monopole uit 2010.
Tapas:
(voor de vertaling: zie het onderschrift bij de foto’s)
(voor de vertaling: zie het onderschrift bij de foto’s)
Hertenpaté met appelcompote |
- Foie de oca y pato con mermelade de tomate
- Micuit de corzo con mermelade de manzana
Foie gras van eend en gans met tomatenmarmelade |
Gemarineerde tonijn van Almadraba |
Rauwe zalm gevuld met verse geitenkaas |
- Faisan relleno de datilies con salsa Stroganoff
- Solomillo de cerdo a la pimienta negra
Fazant gevuld met dadels |
Filet van zwijn met zwarte peper |
- Choquitos en su tinta con arroz
- Musaka de calabacines
- Gratinado de vieiras y langostinos
Gegratineerde Jacobsschelpen met garnalen |
Inktvis in eigen inkt met rijst Moussaka van courgettes |
Na deze tongstrelende tapasmaaltijd slenterden we rond vier uur door de pittoreske middeleeuwse wijk Barrio del Pópulo met zijn smalle straatjes en okergele en witte huizen. Het was erg rustig; tussen twee en vijf uur zit iedereen te eten. In het hoogseizoen zal het wel erg druk zijn.
Barrio de Viño
Volgens onze Lonely Planet-gids is restaurant El Faro beslist een topper. Het restaurant lag vlakbij onze parkeergarage, dus we besloten daar en passant een kijkje te nemen. Onderweg daarheen liepen we in de late middagzon door de Barrio de Viño, vroeger een oude visserswijk, een sfeervolle buurt met veel plekjes langs de straatjes om te eten en drinken.
Virgen de la Palma |
El Faro is gesloten tussen 16.00 en 20.30 uur; het is open voor lunch en diner, Spaanse tijden. Een blik op de menukaart liet een grote hoeveelheid prachtige gerechten zien, maar zeer pittig geprijsd. Als je daar wilt gaan eten, zorg dan niet alleen voor een gevulde portemonnee, maar ook voor nette kledij, want bezoekers in zwemkleding worden niet op prijs gesteld...
Geen opmerkingen:
Een reactie posten